Microorganismele aflate in mierea de albine provin atat din polenul si nectarul pe care albinele culegatoare il preiau de pe flori, din incaparile de lucru ale apicultorului si de pe utilajele folosite in extractiea mierii.
Un aspect care nu trebuie neglijat este cel al calitatii ambalajelor, acestea pot constitui o sursa primara de contaminare.
in miere sunt prezente si drojdii dar intr-un numar mai mic, genul predominant fiind Saccharomyces melis. Acesta se dezvolta in medii in care continutul in apă este mai mare de 20-25%.
O alta drojdie este Saccharomyces rosei, ea este capabila sa fermenteze medii cu un continut de aproape 60% glucide.
Efectele produse de drojdii sunt si de natura microbiologica in special la mierea ce contine mai mult de 102 celule /g miere si care se pastreaza la temperaturi mai mari de 150 C.
Contaminare cu praf,cu apa de spalare a instalatiilor sau a recipientelor si contaminarea de la albine denota prezenta fungilor filamentosi.
Daca fungii ajung in miere in stare vegetativa sunt capabili sa metabolizeze glucidele, aminoacizii si chiar polenul.
Aceste metabolizari determina modificari organoleptice in sensul aparitiei gustului si mirosului de mucegai.
Producatorul trebuie sa va ofere certificarea microbiologica a produsului achizitionat
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu