meniu blog

Examenul mierii

Examenul organoleptic

Examenul organoleptic face referire la culoarea, mirosul, gustul, consistența si puritatea mierii provenita de la albine.

Culoarea se apreciază prin examen vizual la lumina zilei pe o cantitate de 10-15 g de miere, introdusă într-o eprubetă cu diametrul interior de 10 mm. Se poate determina culoarea și cu melascopul, aparat ce stabilește nuanţele mierii.
Rezultatele examinării se exprimă în următorii termeni: incoloră, galbenă-deschis, aurie, portocalie, verzuie, roșcată, brună, închisă.

Mirosul și gustul se apreciază prin mirosire și degustare. În acest caz se indică denumirea plantei dominante și proveniența, precum și eventualele particularități gustative: acrișor, amărui, astringent, etc. Mirosul, gustul se exprimă în plăcut, dulce, caracteristic mierii de albine, slab aromat, etc.
Consistența se apreciază după modul de scurgere a mierii de pe o lopățică de lemn. Ea poate fi uniformă, fluidă, vîscoasă, cu diferite aspecte de cristalizare. La mierea cristalizată se indică și particularitățile structurale înainte de fluidizare ca: untoasă, cristalizată fin, cristalizată nisipos, cristalizată grosolan.

Puritatea se apreciază prin examinarea probei de miere care a servit la stabilirea culorii, la lumina directă a zilei și se identifică fragmente de cadavre de albine, de ceruri, etc.

Examenul microscopic constă în examinarea sedimentului depus într-o soluție de miere în apă. Pentru acest scop se omogenizează 10 g miere în 20 ml apă distilată.
După omogenizare se toarnă în fiole și se centrifughează timp de 4 minute, cu 2500 turații pe minut. Se decantează 2/3 din conținutul fiecărei fiole, iar restul se amestecă, se omogenizează. Se adună într-o singură fiolă, care se centrifughează din nou, în aceleași condiții. Lichidul clar se decantează, iar sedimentul se întinde pe 2 lame, în cîte două fracțiuni pe fiecare.
Peste acestea se picură o soluție caldă de glicerină-gelatină 1:1, iar deasupra se aplică o lamelă. Fixarea se face ținînd preparatul în poziție orizontală la temperatura de 42 grade timp de 20 minute. Examinarea se face la un microscop care mărește de aproximativ 350 de ori, stabilindu-se proveniența grăunciorilor de polen, precum și a celorlalte componente din preparat.

Persoane interesate